måndag 28 mars 2011

Ett smått ångestladdat vårtecken

I morse föll det några centimeter snö, men den blev inte långvarig i den allt mer värmande vårsolen. Framåt eftermiddagen gick jag till garaget för att se om Porschen ville starta efter ganska exakt fem månader i vinteride. Hur det gick? Se själva:På första försöket! Det är tysk kvalitet, det!
P.g.a. att bilen fortfarande är avställd så inskränkte sig premiärturen till tjugo meters krypkörning på ettan och några minuters tomgångskörning för att bränna bort oljan ur avgassystemet. Det är en sysselsättning som passar bra att ägna sig åt när de flesta är på jobbet och inte märker hur man sveper in närområdet i vit rök.
Jag bör förklara att den romantiska stämningen i filmen inte kommer sig av vaselin på linsen, utan gammal hederlig imma. När imman ersatts av oljerök och bilen stod i solskenet plockade jag ånyo fram kameran:Under tomgångskörningen hade jag gott om tid på mig att gå runt och lyssna efter missljud. Naturligtvis hörde jag en uppsjö sådana, det ena lät dyrare än det andra. Till slut lyckades jag dock (nästan) övertyga mig själv att motorn lät precis likadant som när jag ställde undan den och att jag bara har vant mig av med luftkylningens små egenheter. Jag antar att det är sådan ångest som alla entusiastbilsägare kämpar mot när bilen plockas fram på vårkanten. Eller?

6 kommentarer:

 1. Härligt! Jag antar att inte längtan att ge sig ut motionera bilen avtog efter detta?
  Så där lättstartad är inte min 164:a ens när den kördes för en dag sen... Det dröjer ända till påsk tills jag ska hämta bilen men jag ska försöka komma ihåg att dokumentera uppstarten.
  Jag tror att motorn säkert ska rasa när som helst på min bil men andra som lyssnar på den tycker att den låter fint. Konstigt.

  SvaraRadera
 2. Det bar emot att backa in bilen i garaget igen, men så går det när den inte är påställd. Kvar att göra är alltså påställning, därefter ett besök hos bilprovningen och olje- och filterbyte. Sedan jäklar!
  När jag blir nervös över motorns kondition så har jag två mantran; "Så länge oljetrycket är bra så är det inte så mycket att oroa sig för" och "Rasar det så rasar det. Då får jag leva på blodpudding ett halvår". Den sista är den jag finner mest tröst i, lite lagom fatalistiskt så där.

  SvaraRadera
 3. Det finns ett aber för mig. Oljetryckslampan lyser glatt när motorn är ordentligt varmkörd vilket gör att jag inte känner mig helt bekväm med mantra nr 1. Byte av givare har inte hjälpt. Jag har dock låtit mäta upp oljetrycket och det ska vara ok så jag hoppas att jag trots min ohändighet ska göra en genomgång i vår för att se om det ligger och jordar nån annanstans. Mantra nr 2 är passar mig bättre då om en rasad Porschemotor är aningens dyrare än en rasad Volvomotor. Jag får lingonsylt till min blodpudding.

  SvaraRadera
 4. Lycka till med felsökningen! Just det bilelektriska har något magiskt omkring sig. Jag har ännu inga sådana problem, men jag kanske snart kommer skaffa mig i och med att jag ska försöka plocka bort ett gammalt TouchGard-larm (minns du dem?) som sitter monterat. Vill det sig illa så står man där med en bil som vägrar starta. Rapport kommer här på bloggen.

  Min bil kommer inte komma ut i trafiken förrän tidigast den 3:e maj, det var den enda dagen jag fick tid hos bilprovningen. Så det blir till att torrköra en månad till!

  SvaraRadera
 5. Bilprovning om drygt en månad? Så kan det vara även då jag plockar fram min Porsche i Linköping. Dock har jag upptäckt att grann-orterna Åtvidaberg och Mjölby brukar kunna erbjuda besiktningstider inom bara ett par dagar. Det kanske kan vara ide att se sig om lite? En kortare resa med Porschen för att få den besiktigad brukar bara vara trevligt.

  SvaraRadera
 6. Ja, när jag besiktigade bruksbilen i vintras så åkte jag ända till Enköping. Nu är det dock tjockt på alla stationer, jag kunde få en något tidigare tid i Örebro. Dock är jag lite osäker på att köra tjugo mil för en besiktning, precis i början av säsongen med allt grus på vägarna och med väder som när som helst kan slå om och bli vinter igen...

  SvaraRadera