måndag 15 november 2010

Tysklandsresa del 3 - Mercedesmuseet

Om man ändå är i Stuttgart så är det dumt att inte passa på att avlägga visit hos Mercedes fabriksmuseum i Untertürkheim. Kanske var det det faktum att vi kommit direkt från sevärdheterna på Porscheplatz och därför var en smula möra, men detta museum kändes en smula övermäktigt. Själva byggnadsverket är lika imposant som både Autostadt och Porschemuseet, med insidan uppbyggd som en spiral. Man börjar högst upp och arbetar sig nedåt, i klassisk kronologisk ordning. Om man vill vara elak kan man undra varför man har från Mercedes sida har valt att låta "den nedåtgående spiralen" stå modell för ett fabriksmuseum, men sådana bryderier lämnar vi för tillfället därhän.

Innehållet i museet är som sagt digert, med fordon från sent 1800-tal och framåt. Vid sidan om de vanliga personbilarna finns en omfattande samling bruksfordon bland inventarierna. Allting med några få undantag i nyskick, på klassiskt tyskt manér.
När man arbetat sig längst ner så kommer man till museishop och bilförsäljning. Här finns även representation från Mercedes Classic center, vilket i korthet innebär möjligheten att köpa en klassisk Mercedes av valfri årgång, komplett med garantier. En god idé. En annan god idé är att man upplåter planen framför museet till parkering för de besökare som anlänt i klassiska bilar.

På det hela taget var även detta ett turistmål väl värt ett besök, även om jag rekommenderar att man avsätter en dag per museum för att hålla intresset uppe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar