söndag 24 juli 2011

En ljusglimt i tillvaron

Arninge är en märkligt utformad handelsplats vilken i mitten av nittiotalet blev riksbekant, tack vare att Killinggänget valde att förlägga ett avsnitt av Nile City 105,6 till B&W:s parkering i just Arninge. Detta ställe har visat sig vara bra för den bilintresserade att hitta fordon som på ett eller annat sätt sticker ut från den grå massan. Och sällan blir det mer påtagligt än vid detta tillfälle, då jag fick syn på en varmt orange MGB Tourer i ett hav av gråa och vita europeiska mellanklassbilar.

Årsmodellen är 1970, och bilen togs först i trafik i Sverige 1971. Den har förmodligen renoverats vid något tillfälle, eftersom den är i ett mycket gott skick. Värt att nämna är att den har det amerikanska torkararrangemanget med tre mindre vindrutetorkare. Teoretiskt sett skulle detta alltså kunna handla om en amerikansk bil som efter bara ett år importerats till Sverige. Detta motsägs dock av avsaknaden av sidomarkörer på karossen och alltså är det troligare att man vid renoveringen valde att montera USA-torkare.

Efter att ha kört ett par olika MGB:er så har jag också full förståelse för placeringen av höger backspegel. I vanliga fall tvingas man nämligen vrida huvudet halvt ur led för att titta i spegeln på passagerarsidan.

3 kommentarer:

 1. Det kan ha varit min bil du såg!
  Reg.nr syns inte på bilden men bilen är identisk med min. Under 1969 och 1970 importerades Amerikaspecade bilar till Sverige och min bil är svensksåld!

  /Christer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Berodde detta på att BL satt på osålda USA-specade bilar eller var det någon annan orsak till det?

   Radera
  2. Alla vänsterstyrda exportbilar (utom bilar till Holland, Belgien, Luxemburg och Schweiz) var USA-specade under de här åren vilket förutom tre torkade (amerikakrav p.g.a. otillräcklig svepyta) även innebar stoppad instrumentpanel.

   Radera