tisdag 1 maj 2012

Drömmar om våren

Detta drömfynd stod lite nonchalant parkerad i utkanten av mitt bostadsområde då jag för en dryg månad sedan råkade gå förbi. Vädret var då varmt och soligt och många två- och fyrhjulsentusiaster, som hela vintern längtat efter torr asfalt, såg till att plocka fram sina sommarfordon ur gömmorna. Vad vi alla misstänkte, men få ville kännas vid och ännu färre ville erkänna, var att det skulle komma ett bakslag i vårvädret, så som det ofta gör efter en period med tio plusgrader i mars månad. Och detta bakslag kom, med besked. Sol och värme förbyttes mot snöslask och kyla, och entusiasterna förpassades ånyo till att sitta inne och drömma om våren. Men om detta visste vi alltså intet då dessa bilder togs. På dagens bilder syns en dammig Fiat 1500 nyvaket kisa mot vårsolen.


Denna bil är av det mer fantasieggande slaget. Den är svensksåld och togs i trafik den 28 maj 1964, men har sedan dess bara haft två ägare. 


Bilen ser fin ut för sin ålder, men är obesiktigad sedan 1988. 


Svensksålda bilar har någonting som en importerad bil aldrig kan få, någonting som inte kan återskapas i efterhand. Som känslan och patinan i ett besiktningskvitto från 1976. 


Det enda som drar ner helhetsintrycket är den krossade bakre sidorutan. Förhoppningsvis är det ägaren eller ägarinnan som råkat ha sönder den, för är det någon som medvetet gjort åverkan så tappar jag tilltron till mänskligheten.


Om man snabbt behöver veta cylindervolymen så står det i allt annat än diskret stil på instrumentpanelen. Femtonhundra låter (som så mycket annat) mer exotiskt på italienska; Millecinquecento. Kontrasten till besiktningslappen på ventilationsrutan kunde inte vara större!


Bilen bär ändå tecken på att ha använts, en liten buckla skvallrar måhända om en vidlyftig parkeringsmanöver utanför EPA i Örebro sensommaren -73, eller vad vet jag? 

 

Gissningsvis hör denna bil hemma i ett av längans garage, och har bara rullats ut för en vårstädning av detsamma. Men om det finns en bil som förtjänar att åter tas i trafik utan att renoveras mer än absolut nödvändigt... Låt oss hoppas att så sker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar