måndag 19 september 2011

Avbön

I mitt senaste inlägg ondgjorde jag mig över vita 911:or. En bekant kommenterade detta och öppnade mina ögon för det faktum att den legendariska SC RS var vit. Om ni som läser detta inte är lika insnöade som jag och alltså inte känner till just denna modell så är ni ursäktade, eftersom den är långt ifrån någon dussinvara. Mellan åren 1984-87 byggdes inalles 21 exemplar av dessa lättade, turbobreddade rallybilar. Och färgvalet inskränkte sig alltså till vitt och inget annat.

SC RS baserades inte på den samtida Carreran, utan på den tidigare SC:n. Detta p.g.a. ett kryphål i FIA:s homologiseringsregler, vilket möjliggjorde en produktionssiffra på endast 20 exemplar så länge basen var en modell som inte längre producerades. 3-litersmotorn hämtades även denna från 911SC, men den modifierades bl.a. genom att mekanisk Kugelfischerinsprutning ersatte den ursprungliga K-jetronicvarianten. Effekten blev ca 290 pålitliga hk, mot 204 i standardmodellen.

Detta skulle kunna vara nog bevis för att åttiotalets 911:or passar bra i vitt, men jag slutar inte där. För under en stunds slösurfande hittade jag dessa fantastiska bilder på en vit bil i vinterlandskap. Snörök, kakformsfälgar och alptoppar är en kombination som får mig att falla handlöst.

Pictures taken off the Internet. Own the copyright to any of them and disagree to them being published here? Contact me.

4 kommentarer:

 1. Sådärja, jag hade på känn att du skulle komma till insikt!

  SvaraRadera
 2. Vad kan jag säga, ibland skriver jag fortare än jag tänker!

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag googlade på 911 SC RS, som jag just nu snöat in fullständigt på, och hittade din sympatiska blogg. Där försvann ett par timmar ... Eftersom du (i likhet med mig) verkar gillar 1980-talsfordon och att dessa gärna får vara tillverkade i Zuffenhausen kan jag inte undanhålla dig detta: http://www.granturismomagazine.se/porsche/ (Ursäkta reklamen, du får stryka min kommentar om du tycker att jag gör intrång).
  Keep up the good work med bloggen!
  hälsningar,
  Eric Lund
  GranTurismo

  SvaraRadera
 4. Tack för de vänliga orden! Och jag ser det inte som reklam, utan som viktig samhällsinformation!

  SvaraRadera