tisdag 19 februari 2013

Från Amerrkat...


 ...når nyheten oss att ett planerat byte av gatunamn har stött på patrull. I och med att Porsche skulle bygga sitt nya Nordamerika-kontor i staden Atlanta, Georgia ville man även byta namn på gatan där det skulle byggas, från Henry Ford II avenue till Ferdinand Porsche avenue. Detta föll emellertid inte i god jord, eftersom den gode doktorn var medlem i nazistpartiet under trettio- och fyrtiotalet. En kompromiss tycks nu vara på gång, eftersom man har föreslagit att gatan helt enkelt ska få namnet Porsche avenue. 

En synpunkt som dock inte fått så stort utrymme i medierna är Henry Ford d.ä:s samröre med nazisterna. Gamle gubben Ford var inte bara en stor beundrare av Hitler, han skänkte även 50 000 dollar, en icke oansenlig pengasumma ens idag, i födelsedagspresent till Führern vid ett antal tillfällen under 1930-talet. Dessutom lät han hela vinsten från Fords tyska gren tillfalla nazistpartiet. Som tack för detta omnämns han även i Mein Kampf som "en stor man" och han tilldelades även Verdienstorden vom Deutschen Adler, en medalj instiftad av naziregimen.

Nu påpekar vän av ordning att detta egentligen inte spelar någon roll, eftersom gatan hade fått sitt namn av Henry Ford II, d.v.s. nazigubbens sonson. Och i detta har vän av ordning rätt, men man kan också konstatera att det inte specificeras vilken Ferdinand Porsche som avsågs namnge gatan - Ferdinand Porsche som startade ingenjörsfirman Porsche, hans son Ferdinand "Ferry" Porsche, som designade Porsches första bilmodell, 356:an, eller sonsonen Ferdinand "Butzi" Porsche, som designade den mest legendariska av Porsches alla modeller, 911:an. Man kan till och med föra fram argumentet att de två sistnämnda har gjort mer för bilföretaget Porsche än fars-/farfarsgubben gjorde.

1 kommentar:

  1. Skall skitfula bilen Porsche få en gata uppkalld efter sig! blää... som ersätter Ford namnet!!! Makabert!!

    SvaraRadera