onsdag 26 september 2012

Trettiofem år senare

För ett drygt år sedan tyckte jag att det ibland var svårt att hitta saker att fylla bloggen med, p.g.a. min höga uppdateringstakt. Ack, hur tiderna förändras! Nu har jag mer opublicerat material än någonsin... 
Ikväll gör jag dock en kraftansträngning för att krympa arkivet och delar med mig av ett fynd som i en och en halv månad legat och bränt i telefonens minne. För inte hör en Opel Kadett City till vanligheterna i stadsbilden av idag?

Mexitegel och Kadett - som om tiden stått still. Svart bakstam är snyggt och sportigt, stänkskydd är bara snyggt.
Torsdagen den 23 juni 1977 var dagen då denna bil hämtades ut av sin, säkerligen stolta, första ägare. Vill man vara snäll så säger man att den byggdes på beprövad teknik; längsmonterad motor (i detta fall en 1,2-litersmaskin på runt 60 hk) och bakhjulsdrift. Vill man vara elak så säger man att denna bil var hopplöst föråldrad redan som ny, eftersom Volkswagen redan tre år tidigare stakat ut vägen till framtiden med sin Golf.


Gissningsvis kryssades ett och annat tillval för på specifikationen; såväl metalliclack som kromlister skänker elegans åt den redan från början ganska snygga vagnen. Vad som däremot inte skänker någon som helst elegans är hjulsidorna. Grå plast är sällan snyggt. Men -och detta är ett viktigt men- de visar på något särskilt; de sitter på av praktiska skäl. Och det i sin tur visar på att bilen fortfarande används som bruksfordon. Och detta bekräftas när man börjar granska ägarlängderna. För när man gör det ser man att den stolta första ägaren -är den nuvarande ägaren! Och han (eller hon, men troligtvis han) har gjort ett bra jobb med att hålla bilen i ordning. Sjuttiotalets Oplar är ju annars kända för att ganska snabbt återgå till elementen, men denna är fortfarande blank och fin i lacken, även om det syns att den använts genom åren. Till saken hör också att dessa bilder togs i Göteborg, en stad som inte är känd för sitt torra klimat eller sin saltfria luft. Vi får hoppas att den nuvarande ägaren får ha bilen ett tag till, och att den därefter går ett värdigare öde till mötes än en tidigare omskriven Opel av samma årsmodell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar