tisdag 27 mars 2012

Nypremiär med nygamla besvär

Efter mycket om och men fick jag då äntligen gjort det som jag föresatte mig redan när jag köpte bilen; justerat ventilerna. På en konventionell bil med motorn fram och ventilerna ovanpå motorn är detta lätt gjort. På en Porsche med boxermotor är det inte fullt lika lätt, men jag lyckades ändå justera samtliga tolv ventiler på ungefär lika många timmar. En bekant kom med de uppmuntrande orden "första gången brukar man få göra om det efter en vecka eftersom det är lätt att få spelet för stort", så alltså såg jag till att göra det noggrant. Igår var det dags för uppstart och premiärtur... och naturligtvis tickar ventilerna värre än någonsin, vilket indikerar -just det- för stort spel. Nå, förhoppningsvis har jag nu fått in snitsen, så nästa gång kanske justeringen går något mera geschwint.

Trelitersmotorn i 911SC är känd som en ganska skottsäker pjäs, dock med en svaghet; pinnskruvarna som håller topparna har en tendens att bli sköra och gå av. Enligt dokumentationen som följde med bilen har dessa bytts vid något tillfälle, och de nya har också hållit. Goda nyheter, med tanke på att jag annars fått delrenovera motorn för många sköna tusenlappar.

När jag låg under bilen och pillade med bladmåtten så fick jag syn på denna text på ljuddämparen. Att originaldämparen har ersatts har det aldrig rått något tvivel kring, men vad för pipa som monterats i stället har alltid varit en gåta fram tills nu. Här ser vi, klart och tydligt, att den nuvarande slutdämparen är handgjord i rostfritt 1988 av "X off Sweden". Herr eller fru X är bevisligen duktigare på avgassystem än vad han/hon (eller, för att uttrycka sig moderiktigt, hen) är på engelska.
Gårdagens provtur avslöjade också att originalratten som jag omsorgsfullt monterade i mellandagarna hamnade snett, så detta ska också åtgärdas. Ett mindre projekt i sammanhanget.

2 kommentarer:

  1. Jag är inte helt säker på att det är ett problem att ventilerna tickar mer efter en justering. Om du hade några som var för tighta så kommer ju dom låta mer, även fast de nu är korrekta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du rätt i, men jag tycker det låter som att alla ventiler låter mer, så förmodligen behöver de en ny justering. Men det får bli en senare fråga, just nu är projektet att få sonen att sluta amma på natten. T.o.m. mer tidskrävande än projektet ovan!

      Radera