tisdag 10 januari 2012

Fönsterspotting

För ett par dagar sedan fick jag syn på denna Fiat Regatta Weekend vilken stod parkerad utanför min arbetsplats. Dessvärre var det lite för mycket att göra för att jag skulle kunna smita ut för att ta några bättre bilder, men hade det varit färre kunder inne så hade jag inte tvekat för en sekund att springa ut i tofflorna och med den vita rocken fladdrandes kring benen. Ty en bilspottare drivs av samma kraft som den som driver en åttaåring till att lägga alla sina veckopengar på Pokemon; Gotta catch'em all!

Nå, en Fiat Regatta Weekend alltså. En åttiofemma, i fint, orört skick. Tio tusen mil på mätaren.
Weekend betyder, som en del av er säkert vet och som ni andra säkert gissat, kombi på Fiatspråk. Unikt för denna kombi var att den bakre kofångaren kunde fällas ned för att underlätta in- och urlastning. Varför man valde denna lösning istället för att låta bakluckan gå längre ner (eller låta kofångaren följa med bakluckan upp och därigenom skydda lacken i garage med låg takhöjd) vet jag inte, men någon unique selling point behövde väl bilen, antar jag.

Fiat Regatta var en halvhyfsat populär modell i Sverige, även om de flesta bilarna nog var sedaner. Faktiskt var det bara i Sverige och Latinamerika som den hette Regatta, på övriga marknader hette den Regata.
Två motorer fanns hos oss; en 1,5-liters radfyra med enkel överliggande kamaxel, vilken utvecklade 82 hk, samt en 1,6-liters med dubbla kamaxlar och 99 hk. Denna bil har den svagare motorn och kallas alltså en smula överdrivet för Regatta 85.

Det är märkligt vilken sorts bilar som gör en mest uppspelt. Detta exemplar var riktigt roligt att se. Förhoppningsvis får jag dessutom snart tillfälle att fotografera den Mazda 929 coupe som brukar synas utanför apoteket. Ännu en bortglömd åttiotalare!

4 kommentarer:

  1. Marea Weekend har också nerfällbar nedre lucka bak!

    SvaraRadera
  2. Den där Regattan skapar lätt andnöd! Den och, troligtvis, 929:an har varit med på Bilspanaren tack vare spanaren i Norrtälje, Anders Back.

    SvaraRadera
  3. That town ain't big enough for the both of us... Lyckligtvis skall jag snart byta arbetsort, så då kanske dubbelspaningarna är ett minne blott. Även fast just denna Regatta är värd att tas upp igen och igen.

    SvaraRadera